Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 13:45 - хигиена на възприятията
Автор: sabrosa Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2137 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 19.10.2010 09:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Или култура на вулгардността

 

(Вдъхновено от С. М.)

 

85% от подрастващото поколение слуша, харесва, консумира, съпреживява или просто няма културна несъвместимост със субкултурните ценности на попфолк лавината, заливаща общностните ценности от един криминален преход и нанасяща тежки травми върху меката все още фонтанела на децата на България.

 

Човек е адаптивен спрямо средата – статистика в оправдание на нехайни и егоцентрични родители и в ощърб на невинни безгръбначни отрочета. Дефицитът на семейни ориентири  или наличието на такива възпитава поколение, символ на пошли ценностни устои и обект на подигравка от страна на транс-балкански въжделения.

В колко семейства на пушачи детето не е попило отровата в дробовете и съзнанието си? Колко да е възпитателно телевизора ти да стой денонощно на запаметена в челна позиция поп-фолк програма? И как това ще събуди стремеж у младежа да отиде на театър или джаз концерт?

Да оставим големите зрели хора на произвола на избора им да правят каквото си поискат със себе си. През деня мениджър, вечер – най-якия гюбек на масата. С мацките Шекспир, с аверите – отрепка, дето я чагъртат от пода. В офиса Гучи, в къщи – сливовата и побой над жената. Свободна воля, свободно слово, свободни задръжки... ок! Но възпитавате наследниците си! А те попиват като гъби.

 

Телевизиите са препълнени с млади певици, чиято изкуствена гръдна обиколка струва, колкото един мерцедес втора ръка. Заведенията са препълнени с добре облечени бизнесмени, готови да приютят в бленуваните си среди млади момичета, които умеят да се ‘реализират’ и да са’гъвкави’. Оръжия, наркотици, проститутки, алкохол и порнография са червеното килимче към Бизнеса и Кариерата. А децата ни искат да са ‘Успешни’.

 

Истината е, че поп-фолк културата е създадена от родната ни организирана престъпност! ВИС и СИК в началото на 90-те жегосаха общността ни завинаги с новото си чедо, този път измислено заплетено и отдалечено безкрай от свързаност, за един плесенясъл разсъдък, от истинската си цел – промиване на мозъци и провокиране на най-низките ни инстинкти. Години наред ни се обяснява медийно как видиш ли етнокултурните исторически специфики на балканския регион са причината за потребността ни към ориенталски ритми! Икономическите интереси на, от най-долнопробната мутра до най-високопоставения политик в държавата ни, ама разбира се, нямат нищо общо, а те са искрено възмутени от подобно опетняващо скандализиране на връзка между тях. Та те са любовници.

 

Еднаквостта е станала толкова удобна, че естественият стремеж към индивидуалност и различност са се превърнали в архаични ценности.

Стерилитета на вътрешните убеждения на индивида е табу. Отношение, виждане или държание, различни от прокламираната действителност – самоубийство. Започна да става все по престижно да се отърка човек в цялата тази амалгама и да разказва после с гордост на близки и приятели къде е бил, до кой е пил и как кючека на някоя ВИП фолк изпълнитекла го е запленил. Цинизмът и поругаването на нормалните естетически ценности е жизнеутвърждаващ фактор за ‘успешност’ в обществото.

 

На тези които жестоко обидих с тези си писания, ИЗВИНЕТЕ. Имате право. Виновна съм за безкомпромисното ми отношение към безкрайно забавните ви и запомнящи се вечери в турбо яките чалга дупки. Вероятно не съм живяла щом не съм изпитала сладостта на това да лежа пияна като свиня в кенефа на Син Сити и в надрусаната ми глава да се мъдри дилемата аджаба от смрадта ли ми се гади така или от коката, докато някой се възползва от тоталната ми еуфория и липса на адекватност и ме на...не отзад. И що за човек съм щом не съм правила оргия на публично място или все още нямам поне един преписан апартамент на мое име за сметка на венерическата болест. Вероятно съм застаряваща тесногръда и проста лелка, богославящи отминали времена на скука и девственост и трябва да помисля за достоен начин да прекъсна мъките си.

 

В канавката съм, но гледам към звездите.

 

А вие?

 
 


Тагове:   ода,   хигиена,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - Опитах се да направя нещо, жертвах ...
19.07.2010 14:19
Опитах се да направя нещо, жертвах доста енергия от себе си, но нищо не се получи. Имах възможността да проследя измененията, които настъпват като отражение на масовата култура у консуматора й. С години продавах вестници и виждах как образите от лъскавите корици се нанасят върху купувачите им. Как стилистичната техника се размесва с разговорния език, а някои от идеите се асимилират като свои. В началото ми приличаше на зомбиране, но после забелязах, че неволната имитация е само външна изява, като дреха, като черупка под които индивидуалните желания са си живи. И се опитах да смъкна тази дреха, тази черупка:) във "фриволните разкази" като съчетах най-забавното и пикантното от тази масова култура с по-дълбокото, по-емоционалното, в което е и конфликта между едното и другото. Уви, възприеха се масово само от външната им страна, като част от същата тази масова култура, в което няма лошо, но трябва да си призная, че просто не постигнах целта си.
А между тези проекции продължавам да се търся.
цитирай
2. анонимен - Първо трябва да се култивира
19.07.2010 14:23
във възприятията необходимостта от морална хигиена .
цитирай
3. sabrosa - stef :)
19.07.2010 14:34
Зомбирането отдавна взе превес над оскъдните остатъци индивидуалност. Характерните определящи черти са на стадо овце. Забавно е, но и някак тъжно да водим словестна борба с глобализацията на масата, която разполага с далеч по-'хищтни' оръжия (хиени разни, нали се сещаш :)). Каузата е изначало загубена, но търсенето из по-сложни и трагични лабиринти като че е по-сладко :)

Прекрасен ден!
цитирай
4. sabrosa - andreshko :)
19.07.2010 14:41
А какво беше това морални устои? И как да се отгледат у някого, ако ума ти не побира значението им?
Не съм виждала по-тъжна картинка от следната: 8-годишно момиченце стои в хола изправена пред телевизора, включен на "Планета', припявайки дословно и танцувайки завидно добре свойнствените движения за песента на най-новата 'тупалка' на поп-фолк индустрията.
...
И сълзите на Питър Пан пропиха страниците на прашасалата, раздърпана и запокитена книга.

Прекрасен ден!
цитирай
5. анонимен - Браво! :)
07.12.2010 20:04
А как ти се струва: майка да учи едва проходилото си дете да щрака с пръсти и да "танцува" на фона на някаква чалга/поп-фолк песен?!?!? Това е още по-отвратително! :((( Малките попиват като гъбки - още не могат да свържат две думи в изречение, а вече знаят припева и си тананикат циничен чалга текст ... Не знам дали е отвратително, или по-скоро аз съм отвратена от тази действителност! :(((

Поздрави,
summer sun
цитирай
6. sabrosa - Summer sun
13.12.2010 18:01
Знаеш ли коя е еdинствената ми надежда след появата на чалга пиано-баровете?
Че няма джаз-чалга такива :)
Шегичка :)

Поздрави за прекрасна вечер,
Sabrosa
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sabrosa
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 36109
Постинги: 15
Коментари: 32
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031